Czekoladowy budyń chia

Znudziły Ci się tradycyjne puddingi z dodatkiem nasion chia i ich konsystencja? Proponuję  pysznie czekoladowy, dziecinnie prosty, gładki i kremowy budyń z chia. Na pewno zaspokoi on ochotę na coś słodkiego, a przy okazji dostarczy witamin i składników mineralnych, a nie tylko pustych kalorii 🙂


Składniki (1 porcja):

  • nasiona chia – 2 łyżki (20 g),
  • banan – 1/2 średniego lub 1 mały,
  • mleko spożywcze 2% tł (lub roślinne, np. kokosowe) – 2/3 szklanki,
  • kakao prawdziwe – 1 łyżka.

Czas przygotowania: do 10 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wlać mleko, dodać nasiona chia, zakręcić słoik i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 60 minut lub całą noc.
  2. Pudding przełożyć do blendera, dodać kakao, banana i blendować na gładką masę.
  3. Przełożyć do miseczki i podawać. Można udekorować plastrami banana i/lub szczyptą wiórków kokosowych.

Gotowe!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.