Czekoladowe muffiny z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

Masz ochotę na coś słodkiego? Proponuję muffiny! Szybkie w wykonaniu, słodkie, kakaowe, wilgotne… A co jest w tym najlepsze? Są bez cukru i mąki! Jeśli nikomu nie powiesz, że są wykonane z czerwonej fasoli, raczej nikt tego nie poczuje 🙂 Przełam swoje uprzedzenia i spróbuj!


Składniki na około 10 babeczek:

  • czerwona fasola konserwowa – 1 puszka,
  • banan – 1 sztuka,
  • jajo – 2 sztuki,
  • kakao prawdziwe – 2 łyżki (lub 1 łyżka karobu),
  • ksylitol – 1/3 szklanki *,
  • olej rzepakowy lub kokosowy – 3 łyżeczki,
  • soda lub proszek do pieczenia- 1/4 łyżeczki.

* zamiast ksylitolu można użyć miodu lub namoczonych wcześniej daktyli, jednak wtedy wartość energetyczna muffinek wzrośnie.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie opłukać z zalewy. Banana obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Fasolę i banana włożyć do miski, wbić jaja, dodać pozostałe składniki i miksować dokłanie, aż fasola i banan będą roztarte.
  3. Masę przelać do form na muffiny i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stC. Można także przelać całą masę do keksówki i upiec ciasto (ok. 40 minut w temp. 180 stC).

SMACZNEGO!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.