Czekoladowe jaja wielkanocne
Z czym kojarzy się dla większości dzieci Wielkanoc..? Z czekoladowymi jajkami! Są nimi bombardowane z każdej strony! Takie jajka wyrabiane są z niekoniecznie dobrej czekolady oraz zawierają mnóstwo cukru. Dziś mam dla Was alternatywę dla tradycyjnych jajeczek. Czekoladowe jaja faszerowane serkiem homogenizowanym lub budyniem jaglanym z brzoskwinią. Prawda, że urocze? 🙂
Składniki (ok. 5 jajek):
- czekolada gorzka min. 70% kakao – 1 tabliczka (jeśli dzieciaki nie przepadają za gorzką czekoladą i będą mocno na nią kręcić nosem można wykorzystać 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady), wybierając czekoladę czytajcie skład i unikajcie produktów czekoladopodobnych!
- serek homogenizowany naturalny – 1 średni (200 g),
- miód pszczeli lub ksylitol – 1 łyżka,
- brzoskwinia w puszce – 1-2 połówki (w sezonie lepiej wybrać świeże owoce).
Ponadto potrzebujemy silikonowej foremki do wypiekania ciastek w wybranym kształcie (u mnie są to jajka – w końcu mamy Wielkanoc 🙂 ).
Czas przygotowania: ok. 30-60 minut (w zależności od tego ile foremek posiadasz).
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy się zająć czekoladowymi foremkami. W tym celu należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej – należy przygotować garnek oraz miskę, która będzie opierać się na garnku, ale nie dotykać jego dna. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, na to nakładamy miskę (miska nie powinna dotykać wody), a do miski wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wodę w garnku należy podgrzać – para wodna, która będzie się ulatniać, będzie delikatnie podgrzewać naszą miskę, czekoladę należy mieszać, aż się rozpuści i będzie mieć jednolitą i aksamitną konsystencję.
- Gorącą czekoladę należy dokładnie rozsmarować wewnątrz silikonowych foremek. Nie ma potrzeby natłuszczać foremek, ponieważ czekolada sama w sobie zawiera tłuszcz. Tak przygotowane foremki wstawiamy do lodówki na około 15 minut, aż czekolada zastygnie. Twardą już czekoladę należy delikatnie wyciągnąć z foremek i odłożyć, najlepiej trzymać z dala od ciepła i robić to chłodnymi dłońmi, by czekolada znów się nie rozpuściła 🙂
- Serek homogenizowany wymieszać z miodem lub ksylitolem, można także dodać odrobinę syropu z brzoskwiń.
- Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
- W każde czekoladowe jajo nakładać serek i kawałek brzoskwini. Przechowywać w lodówce.
Czekoladowe jaja są już gotowe! 🙂
Czekoladowe foremki można także przygotować kilka dni wcześniej, a nadziewać je słodkim kremem dopiero przed podaniem.
Zamiast brzoskwiń można także wykorzystać pomarańczę pokrojoną w kawałki lub lemon curd (przepis -> KLIK! )
Aby było jeszcze zdrowiej możesz wykorzystać budyń jaglany – kaszę jaglaną ugotować na mleku, zmiksować z daktylami lub odrobiną miodu.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!