Curry z kurczakiem, mango i szpinakiem

Dziś prezentuję obiad z serii “czyszczenie lodówki” – otwarte mleczko kokosowe, końcówka szpinaku i mango, które czasy świetności miało już za sobą. Co z tego zrobić? Najlepiej i najszybciej – curry! Wszystko zajęło około 30 minut, z czego ryż gotował się najdłużej. I powiem szczerze, że dawno żadne danie nie smakowało mi tak jak te dzisiejsze. Kremowe, słodko-ostre. Mniam! Obiadowe “czyszczenie lodówki” zawsze wychodzi najlepiej i najbardziej pobudza naszą inwencję, dzięki czemu powstają nowe wspaniałe dania. Te na pewno jeszcze nieraz zagości na naszym stole!


Składniki (4 porcje):

  • filet z piersi kurczaka – 2 mniejsze piersi (ok. 400 g),
  • mango – 1 średnie,
  • świeży szpinak – 4 garście,
  • mleczko kokosowe (tylko śmietanka) – 1 puszka,
  • cebula – 1 mniejsza,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • świeża papryczka chili – do smaku,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • ryż brązowy – 2 woreczki (200 g),
  • przyprawy: curry (2 łyżeczki), nasiona kolendry (1/2 łyżeczki), kardamon (1-2 ziarna), sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurczaka umyć i oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Papryczkę chili umyć i drobno pokroić. Szpinak umyć i osuszyć. Mango przekroić wzdłuż, zdjąć skórkę, miąższ naciąć w kratkę.
  4. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać przyprawy – curry i roztarte w moździerzu nasiona kolendry oraz kardamon. Podsmażyć chwilę, aż aromat przypraw pięknie rozejdzie się po całej kuchni.
  5. Cebulkę wraz z przyprawami przesunąć na bok, na środek wyłożyć kurczaka i smażyć kilka minut bez mieszania. Gdy mięso zacznie się rumienić, wymieszać, aż przyprawy równomiernie przykryją filet. Smażyć jeszcze chwilę.
  6. Do kurczaka dodać posiekany czosnek i papryczkę oraz mango pokrojone w kostkę, chwilę podsmażyć, po czym dodać mleczko kokosowe (wystarczy sama śmietanka). Dusić ok. 5-10 minut.
  7. Na patelnię dodać osuszony szpinak, dusić, aż liście się sparzą.
  8. Doprawić do smaku solą, ewentualnie dodaj jeszcze odrobinę curry.
  9. Podawać z ryżem.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.