Budyń z tapioki z musem truskawkowym
Tapioka, czyli skrobia z manioku, występuje w postaci kulek, płatków czy też mąki, jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa. Sama w sobie nie ma konkretnego smaku, warto podać ją w postaci deseru mlecznego z musem owocowym.
Budyń, czy też pudding będzie smaczny z różnymi owocami. Jako, że jestem fanką truskawek, u mnie zagościł mus właśnie z tych owoców, ale świetnie sprawdzą się także maliny, mango, wiśnie czy brzoskwinie.
Składniki (4 porcje):
- tapioka – 1/2 szklanki (100 g),
- mleko krowie* 2 % tł – 2,5 szklanki,
- laska wanilii – kawałek,
- syrop z agawy/klonowy/miód – 1 łyżka,
- truskawki – 2 szklanki,
- kilka borówek i listków mięty do dekoracji.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
* zamiast mleka krowiego można wykorzystać napój (mleko) roślinne, świetnie sprawdzi się tutaj napój kokosowy!
Sposób przygotowania:
- Tapiokę zalać mlekiem i wstawić do lodówki na około 30 minut (można także pominąć etap moczenia, ale czas gotowania się wtedy wydłuży). Po tym czasie wstawić na palnik i gotować około 15 minut, aż nasionka tapioki staną się przezroczyste i będą miękkie, na koniec dodać nasiona z laski wanilii oraz łyżkę słodzidła. Gotując nasionka trzeba je często mieszać, gdyż budyń szybko gęstnieje i trzeba uważać, aby się nie przypalił.
- W czasie gdy nasz pudding się gotuje należy przygotować truskawki – umyć, pozbawić szypułek i zmiksować na mus. Kilka truskawek można zostawić do dekoracji. Truskawki można także rozgnieść widelcem.
- Gdy budyń będzie gotowy wystarczy przelać go do pucharka, na wierzch wylać mus truskawkowy i udekorować świeżymi owocami.
- Schłodzić.
- Pyszny podwieczorek gotowy w kilka chwil! 🙂
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!