Budyń z tapioki z musem truskawkowym

Tapioka, czyli skrobia z manioku, występuje w postaci kulek, płatków czy też mąki, jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa. Sama w sobie nie ma konkretnego smaku, warto podać ją w postaci deseru mlecznego z musem owocowym.

Budyń, czy też pudding będzie smaczny z różnymi owocami. Jako, że jestem fanką truskawek, u mnie zagościł mus właśnie z tych owoców, ale świetnie sprawdzą się także maliny, mango, wiśnie czy brzoskwinie.


Składniki (4 porcje):

  • tapioka – 1/2 szklanki (100 g),
  • mleko krowie* 2 % tł – 2,5 szklanki,
  • laska wanilii – kawałek,
  • syrop z agawy/klonowy/miód – 1 łyżka,
  • truskawki – 2 szklanki,
  • kilka borówek i listków mięty do dekoracji.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

* zamiast mleka krowiego można wykorzystać napój (mleko) roślinne, świetnie sprawdzi się tutaj napój kokosowy!

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę zalać mlekiem i wstawić do lodówki na około 30 minut (można także pominąć etap moczenia, ale czas gotowania się wtedy wydłuży). Po tym czasie wstawić na palnik i gotować około 15 minut, aż nasionka tapioki staną się przezroczyste i będą miękkie,  na koniec dodać nasiona z laski wanilii oraz łyżkę słodzidła. Gotując nasionka trzeba je często mieszać, gdyż budyń szybko gęstnieje i trzeba uważać, aby się nie przypalił.
  2. W czasie gdy nasz pudding się gotuje należy przygotować truskawki – umyć, pozbawić szypułek i zmiksować na mus. Kilka truskawek można zostawić do dekoracji. Truskawki można także rozgnieść widelcem.
  3. Gdy budyń będzie gotowy wystarczy przelać go do pucharka, na wierzch wylać mus truskawkowy i udekorować świeżymi owocami.
  4. Schłodzić.
  5. Pyszny podwieczorek gotowy w kilka chwil! 🙂

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.