Budyń jaglany z musem malinowym

Dawno nie było u mnie kaszy jaglanej, szczególnie w wersji słodkiej. Ostatnio o budyniu jaglanym przypomniała mi mama, więc był robiony na specjalne zamówienie! A że w zamrażarce są jeszcze duże zapasy letnich owoców, w ruch poszły maliny. Dzięki tym czerwonym owocom deser jest słodko-kwaśny, a tym samym przepyszny. Polecam!


Składniki (2 porcje):

  • kasza jaglana – 4 łyżki przed ugotowaniem (60 g),
  • mleko krowie 2 % tł – 1/3 szklanki,
  • banan – 1 średni,
  • miód pszczeli – 1 łyżeczka,
  • ser twarogowy – 2 plastry (60 g),
  • maliny – 1 szklanka,
  • migdały – 2 łyżki,
  • sok z cytryny – 1 łyżka.

Czas przygotowania: do 20 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą.Ugotować w stosunku 1: 2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) do miękkości.
  2. Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli używamy mrożonych malin, najpierw je rozmrozić.
  3. Przestudzoną kaszę przełożyć do misy blendera, dodać banan, mleko, miód, odrobinę soku z cytryny i twaróg. Dokładnie zmiksować na mus, przełożyć do pucharka.
  4. Maliny zmiksować na mus, można odłożyć kilka do dekoracji.
  5. Mus malinowy wylać na budyń jaglany, posypać migdałami.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.