Budyń jaglany z musem malinowym
Dawno nie było u mnie kaszy jaglanej, szczególnie w wersji słodkiej. Ostatnio o budyniu jaglanym przypomniała mi mama, więc był robiony na specjalne zamówienie! A że w zamrażarce są jeszcze duże zapasy letnich owoców, w ruch poszły maliny. Dzięki tym czerwonym owocom deser jest słodko-kwaśny, a tym samym przepyszny. Polecam!
Składniki (2 porcje):
- kasza jaglana – 4 łyżki przed ugotowaniem (60 g),
- mleko krowie 2 % tł – 1/3 szklanki,
- banan – 1 średni,
- miód pszczeli – 1 łyżeczka,
- ser twarogowy – 2 plastry (60 g),
- maliny – 1 szklanka,
- migdały – 2 łyżki,
- sok z cytryny – 1 łyżka.
Czas przygotowania: do 20 minut.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą.Ugotować w stosunku 1: 2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) do miękkości.
- Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli używamy mrożonych malin, najpierw je rozmrozić.
- Przestudzoną kaszę przełożyć do misy blendera, dodać banan, mleko, miód, odrobinę soku z cytryny i twaróg. Dokładnie zmiksować na mus, przełożyć do pucharka.
- Maliny zmiksować na mus, można odłożyć kilka do dekoracji.
- Mus malinowy wylać na budyń jaglany, posypać migdałami.
Smacznego!
Wyszło pyszne! 🙂
Cieszę się, że smakowało! 🙂