Brukselka zapiekana pod kokosową kaszą gryczaną ze szpinakiem
Mój autorski przepis na to jak przekonać niejadków do kaszy 🙂 Kasza przygotowana w ten sposób jest aksamitna i wilgotna, o lekko kokosowym smaku. Do tego zielone warzywa. Tak przygotowana zapiekanka może stanowić sama w sobie danie lub zostać użyta jako dodatek obiadowy.
Składniki (2 porcje):
- kasza gryczana (u mnie niepalona) – 1/2 szklanki (100 g),
- brukselka (u mnie mrożona) – ok. 20 sztuk (300 g)
- szpinak świeży – 3-4 garście,
- mleczko kokosowe – 3 łyżki,
- do smaku: sól, curry, ostra papryczka.
Czas przygotowania: do 40 minut
Sposób przygotowania:
- Aby pozbyć się smaku goryczki z brukselki należy ją podgotować w wodzie z dodatkiem cukru (ok. 1 łyżka), bez przykrycia. Brukselkę gotujemy około 5 minut, ma nadal pozostać jędrna.
- W drugim garnku zagotować szklankę wody, dodać kaszę gryczaną i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie dodać umyty szpinak i chwilę go sparzyć. Dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (curry, ostra papryczka, sól).
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno ułożyć podgotowane brukselki, na to wyłożyć kaszę razem z kokosowym sosem. Na wierzch ponownie ułożyć brukselki, jeśli jakieś zostały.
- Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 st C przez około 15 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!