Brukselka zapiekana pod kokosową kaszą gryczaną ze szpinakiem

Mój autorski przepis na to jak przekonać niejadków do kaszy 🙂 Kasza przygotowana w ten sposób jest aksamitna i wilgotna, o lekko kokosowym smaku. Do tego zielone warzywa. Tak przygotowana zapiekanka może stanowić sama w sobie danie lub zostać użyta jako dodatek obiadowy. 


S
kładniki (2 porcje):

  • kasza gryczana (u mnie niepalona) – 1/2 szklanki (100 g),
  • brukselka (u mnie mrożona) – ok. 20 sztuk (300 g)
  • szpinak świeży – 3-4 garście,
  • mleczko kokosowe – 3 łyżki,
  • do smaku: sól, curry, ostra papryczka.

Czas przygotowania: do 40 minut

Sposób przygotowania:

  1. Aby pozbyć się smaku goryczki z brukselki należy ją podgotować w wodzie z dodatkiem cukru (ok. 1 łyżka), bez przykrycia. Brukselkę gotujemy około 5 minut, ma nadal pozostać jędrna.
  2. W drugim garnku zagotować szklankę wody, dodać kaszę gryczaną i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie dodać umyty szpinak i chwilę go sparzyć. Dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (curry, ostra papryczka, sól).
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno ułożyć podgotowane brukselki, na to wyłożyć kaszę razem z kokosowym sosem. Na wierzch ponownie ułożyć brukselki, jeśli jakieś zostały.
  4. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 st C przez około 15 minut.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.