Boeuf Strogonow z pieczarkami

Wołowina w formie gulaszowej. Rozgrzewająca i pyszna. Świetnie komponuje się z ogórkami kiszonymi i świeżym pieczywem.


Składniki (2 porcje):

  • polędwica wołowa – ok. 200 g,
  • cebula – 1 średnia,
  • świeże pieczarki – ok. 8 sztuk,
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki,
  • płatki owsiane – 3 łyżki,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • jogurt naturalny 2 % tł – 2 łyżki,
  • do smaku: sól, pieprz

Czas przygotowania: 60 minut

Sposób przygotowania:

  1. Polędwice pokrój na plasterki a następnie w paski w poprzek włókien mięsa. Rozbij delikatnie mięso tępą stroną noża.
  2. Płatki owsiane zmiel na mąkę i oprósz nią mięso.
  3. Mięso usmaż na oleju i dodaj cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, a gdy cebula będzie szklista dodaj 1/4 szklanki wody i koncentrat pomidorowy.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodaj jogurt naturalny.

Propozycja podania: ogórki kiszone i pieczywo lub ryż.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.