Boeuf Strogonow z pieczarkami
Wołowina w formie gulaszowej. Rozgrzewająca i pyszna. Świetnie komponuje się z ogórkami kiszonymi i świeżym pieczywem.
Składniki (2 porcje):
- polędwica wołowa – ok. 200 g,
- cebula – 1 średnia,
- świeże pieczarki – ok. 8 sztuk,
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki,
- płatki owsiane – 3 łyżki,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- jogurt naturalny 2 % tł – 2 łyżki,
- do smaku: sól, pieprz
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
- Polędwice pokrój na plasterki a następnie w paski w poprzek włókien mięsa. Rozbij delikatnie mięso tępą stroną noża.
- Płatki owsiane zmiel na mąkę i oprósz nią mięso.
- Mięso usmaż na oleju i dodaj cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, a gdy cebula będzie szklista dodaj 1/4 szklanki wody i koncentrat pomidorowy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj jogurt naturalny.
Propozycja podania: ogórki kiszone i pieczywo lub ryż.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!