Bezmięsne chili con carne
Kolejne danie, które świetnie sprawdzi się w roli „sprzątania lodówki” – możemy eksperymentować i dodawać różne warzywa, dzięki czemu za każdym razem powstanie nieco inna potrawa. Warto pamiętać, że chili lubi dużą ilość przypraw, powinno być aromatyczne i pachnące!
Mięsożercy mogą dodać mięso i nadal będzie smaczne, ja jednak zachęcam do wykorzystywania samych strączków i jedzenia chociaż raz w tygodniu dań bez mięsa. Fasolę można także zastąpić cieciorką lub innymi roślinami strączkowymi, latem zamiast pomidorów z puszki warto wykorzystać świeże pomidory – sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Eksperymentujcie i wykorzystujcie produkty sezonowe! 🙂
Składniki (2 porcje):
- fasola czerwona (gotowana lub z puszki) – 1 szklanka (240 g),
- pomidory w puszce – 1 opakowanie (400 g),
- pieczarka – 6-8 średnich,
- cebula – 1 mniejsza,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- papryka czerwona – 1/2 średniej,
- olej roślinny – 2 łyżki,
- przyprawy – do smaku – ostra i słodka papryka (po ok. 1/4 łyżeczki), pieprz cayenne (szczypta), ulubione zioła (np. kolendra – 1 łyżeczka), szczypta cukru do przełamania smaku, sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Sposób przygotowania:
- Wykorzystujemy fasolę z puszki lub fasolę suchą (ilość suchej fasoli przed ugotowaniem ok. 2 x mniejsza niż fasoli z puszki) – namoczoną przez noc i ugotowaną do miękkości.
- Przygotuj warzywa – cebulkę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Pieczarki i paprykę umyj i osusz, pieczarki pokrój w plastry, paprykę w drobną kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, po chwili dodaj paprykę i pieczarki i chwilę podsmaż, pilnując, aby nie przypalić warzyw. Dodaj wszystkie przyprawy, fasolę i pomidory, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Duś na małym ogniu przez około godzinę (im dłużej dusimy, tym gulasz jest smaczniejszy). Jeśli gulasz będzie za rzadki duś go bez przykrycia, jeśli uzyska pożądaną gęstość, przykryj go pokrywką.
- Pod koniec gotowania spróbuj potrawy i ewentualnie dopraw wg uznania.
Podawać z ugotowanym ryżem lub pieczywem, posypane ulubioną zieleniną, np. tymiankiem lub kolendrą.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!