Bananowe placuszki z serkiem wiejskim
Szybkie śniadanie na ciepło? Proponuję bananowe placuszki z serkiem wiejskim – naturalnie słodkie, dodzadzą energii na cały dzień i poprawią nastrój o poranku!
Składniki (1 porcja):
- jajo kurze – 1 sztuka,
- serek wiejski – 3 łyżki (100 g),
- banan – 1/2 średniego,
- mąka pełnoziarnista (np. pszenna typ 1850) – 1 łyżka,
- płatki owsine – 2 łyżki,
- olej do smażenia – 1 łyżeczka,
- szczypta cynamonu,
- dowolne ulubione owoce do podania, np. 1/2 pomarańczy i śliwka,
- opcjonalnie odrobina mleka, jeśli ciasto będzie za gęste.
Czas przygotowania: 15 minut
Sposób przygotowania:
- Banana obierz ze skórki i przełóż do misy blendera razem z jajkiem, serkiem wiejskim, płatkami owsianymi i mąką, dodaj nieco cynamonu (ok. 1/4 łyżeczki) i zmiksuj wszystko. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka do uzyskania lekko płynnej, ale nadal gęstej konsystencji.
- Na rozgrzaną patelnię przetartą ręcznikiem papierowym nasączonym olejem wylewaj małe porcje ciasta tworząc małe okrągłe placuszki. Smaż pod przykryciem, gdy na powierzchni pojawią się małe bąbelki przełóż placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
- Placuszki podawać z ulubionymi owocami, np. pomarańczą i śliwką. Świetnie sprawdzi się też mus z ulubionych owoców, np. kiwi i truskawek.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!