Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

Szybkie śniadanie na ciepło? Proponuję bananowe placuszki z serkiem wiejskim – naturalnie słodkie, dodzadzą energii na cały dzień i poprawią nastrój o poranku! 


Składniki (1 porcja):

  • jajo kurze – 1 sztuka,
  • serek wiejski – 3 łyżki (100 g),
  • banan – 1/2 średniego,
  • mąka pełnoziarnista (np. pszenna typ 1850) – 1 łyżka,
  • płatki owsine – 2 łyżki,
  • olej do smażenia – 1 łyżeczka,
  • szczypta cynamonu,
  • dowolne ulubione owoce do podania, np. 1/2 pomarańczy i śliwka,
  • opcjonalnie odrobina mleka, jeśli ciasto będzie za gęste.

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Banana obierz ze skórki i przełóż do misy blendera razem z jajkiem, serkiem wiejskim, płatkami owsianymi i mąką, dodaj nieco cynamonu (ok. 1/4 łyżeczki) i zmiksuj wszystko. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka do uzyskania lekko płynnej, ale nadal gęstej konsystencji.
  2. Na rozgrzaną patelnię przetartą ręcznikiem papierowym nasączonym olejem wylewaj małe porcje ciasta tworząc małe okrągłe placuszki. Smaż pod przykryciem, gdy na powierzchni pojawią się małe bąbelki przełóż placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
  3. Placuszki podawać z ulubionymi owocami, np. pomarańczą i śliwką. Świetnie sprawdzi się też mus z ulubionych owoców, np. kiwi i truskawek.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.