Bananowe placuszki z serkiem wiejskim

Szybkie śniadanie na ciepło? Proponuję bananowe placuszki z serkiem wiejskim – naturalnie słodkie, dodzadzą energii na cały dzień i poprawią nastrój o poranku! 


Składniki (1 porcja):

  • jajo kurze – 1 sztuka,
  • serek wiejski – 3 łyżki (100 g),
  • banan – 1/2 średniego,
  • mąka pełnoziarnista (np. pszenna typ 1850) – 1 łyżka,
  • płatki owsine – 2 łyżki,
  • olej do smażenia – 1 łyżeczka,
  • szczypta cynamonu,
  • dowolne ulubione owoce do podania, np. 1/2 pomarańczy i śliwka,
  • opcjonalnie odrobina mleka, jeśli ciasto będzie za gęste.

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Banana obierz ze skórki i przełóż do misy blendera razem z jajkiem, serkiem wiejskim, płatkami owsianymi i mąką, dodaj nieco cynamonu (ok. 1/4 łyżeczki) i zmiksuj wszystko. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka do uzyskania lekko płynnej, ale nadal gęstej konsystencji.
  2. Na rozgrzaną patelnię przetartą ręcznikiem papierowym nasączonym olejem wylewaj małe porcje ciasta tworząc małe okrągłe placuszki. Smaż pod przykryciem, gdy na powierzchni pojawią się małe bąbelki przełóż placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
  3. Placuszki podawać z ulubionymi owocami, np. pomarańczą i śliwką. Świetnie sprawdzi się też mus z ulubionych owoców, np. kiwi i truskawek.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.