4-warstwowa owsianka z nasionami chia, amarantusem i musem truskawkowym
Jedno z moich ulubionych śniadań, warto przygotować je już dzień wcześniej (szczególnie pudding chia) i rano tylko rozkoszować się wyśmienitym smakiem… 😀 Taka owsianka dostarczy nam dużą ilość błonnika pokarmowego (aż 16g w 1 porcji)!
Składniki (1 porcja):
- płatki owsiane – 3 łyżki (30g),
- nasiona chia – 3 łyżki (30g),
- amarantus – 3 łyżki (10g),
- mleko krowie 2 % tł* – niepełna szklanka (200ml),
- truskawki świeże lub mrożone – ok. 1 szklanka (150g), możesz wykorzystać także inne ulubione owoce, np. maliny czy brzoskwinię.
Czas przygotowania: 10-15 minut + ok. 2 godziny czasu potrzebnego na spęcznienie nasion chia (pudding najlepiej przygotować już dzień wcześniej)
* mleko krowie możesz zamienić na taką samą ilość mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
- Mleko (ok. 1/2 szklanki) wymieszaj z nasionami chia (najlepiej w szklanym słoiczku), odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby powstał pudding, warto je w między czasie 2-3 razy wstrząsnąć, aby kuleczki się nie „zbiły”.
- Płatki owsiane wsyp do słoiczka lub miseczki i zalej ciepłym* mlekiem (ok. 1/3-1/2 szklanki), przykryj talerzykiem i odstaw na 5-10 minut, aż płatki owsiane spęcznieją (mają być gęste) – jest to baza i pierwsza warstwa naszej owsianki.
- Truskawki lub inne owoce** zmiksuj na mus, możesz dodać odrobinę soku z cytryny do smaku.
- Na płatki owsiane wyłóż amarantus ekspandowany, na to przygotowany wcześniej pudding chia, na ostatnią warstwę wykorzystaj mus owocowy.
* Jeśli przygotowujesz owsiankę dzień wcześniej płatki możesz zalać zimnym mlekiem i wstawić na noc do lodówki.
** Jeśli same truskawki to dla Ciebie za mało słodyczy do musu możesz dodać małą łyżeczkę miodu lub wybrane owoce zmiksować z 1/2 banana, który doda naturalnej słodyczy.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!