4-warstwowa owsianka z nasionami chia, amarantusem i musem truskawkowym

Jedno z moich ulubionych śniadań, warto przygotować je już dzień wcześniej (szczególnie pudding chia) i rano tylko rozkoszować się wyśmienitym smakiem… 😀 Taka owsianka dostarczy nam dużą ilość błonnika pokarmowego (aż 16g w 1 porcji)!



Składniki (1 porcja):

  • płatki owsiane – 3 łyżki (30g),
  • nasiona chia – 3 łyżki (30g),
  • amarantus – 3 łyżki (10g),
  • mleko krowie 2 % tł* – niepełna szklanka (200ml),
  • truskawki świeże lub mrożone – ok. 1 szklanka (150g), możesz wykorzystać także inne ulubione owoce, np. maliny czy brzoskwinię.

Czas przygotowania: 10-15 minut + ok. 2 godziny czasu potrzebnego na spęcznienie nasion chia (pudding najlepiej przygotować już dzień wcześniej)

* mleko krowie możesz zamienić na taką samą ilość mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (ok. 1/2 szklanki) wymieszaj z nasionami chia (najlepiej w szklanym słoiczku), odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby powstał pudding, warto je w między czasie 2-3 razy wstrząsnąć, aby kuleczki się nie “zbiły”.
  2. Płatki owsiane wsyp do słoiczka lub miseczki i zalej ciepłym* mlekiem (ok. 1/3-1/2 szklanki), przykryj talerzykiem i odstaw na 5-10 minut, aż płatki owsiane spęcznieją (mają być gęste) – jest to baza i pierwsza warstwa naszej owsianki.
  3. Truskawki lub inne owoce** zmiksuj na mus, możesz dodać odrobinę soku z cytryny do smaku.
  4. Na płatki owsiane wyłóż amarantus ekspandowany, na to przygotowany wcześniej pudding chia, na ostatnią warstwę wykorzystaj mus owocowy.

* Jeśli przygotowujesz owsiankę dzień wcześniej płatki możesz zalać zimnym mlekiem i wstawić na noc do lodówki.

** Jeśli same truskawki to dla Ciebie za mało słodyczy do musu możesz dodać małą łyżeczkę miodu lub wybrane owoce zmiksować z 1/2 banana, który doda naturalnej słodyczy.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.