Zupa z soczewicy na mleczku kokosowym z pieczonymi pomidorkami
Kremowa i puszysta, delikatna, o lekko ostrym smaku*… Pieczone pomidorki swoim kwaskowatym smakiem doskonale podkreślają smak zupy. Słowem – jedna z moich ulubionych!
*Oczywiście z ostrością wszystko zależy od Was i od ilości papryczki chili, którą dodacie do zupy 🙂
Składniki na zupę i pomidorki (1 porcja):
- soczewica czerwona – 4 łyżki (ok. 50 g),
- cebula – 1/2 średniej,
- czosnek – 1 ząbek,
- imbir świeży – kawałek korzenia,
- papryczka chili – ilość do smaku,
- mleczko kokosowe – 3 łyżki,
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
- przyprawy – kurkuma (ok. 1/4 łyżeczki), bazylia i/lub inna ulubiona zielenina, sól do smaku.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
ZUPA:
- Przygotować warzywa. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Papryczkę chili umyć, pozbawić pestek i posiekać. Soczewicę opłukać na sicie.
- W głębokim rondlu a łyżce oliwy poddusić posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać świeży imbir, kurkumę i chili, chwilę dusić, dodać czosnek i smażyć pół minuty, aż uwolni swój aromat.
- Do rondla dodać przepłukaną na sicie soczewicę, podlać ją wywarem warzywnym lub wodą (tylko tyle aby przykryć warzywa, zupa ma być gęsta), doprawić szczyptą soli i gotować ok. 15 minut, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać.
- Do zupy dodać mleko kokosowe, wymieszać i jeszcze chwilę podgotować.
- Zmiksować zupę na gładki krem.
- Podawać ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
PIECZONE POMIDORKI:
- Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
- Pomidorki umyć, pokroić na połówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Skropić oliwą z oliwek (max 1/2 łyżki), dodać porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószyć solą i wymieszać.
- Zapiekać przez około 20 minut.
- Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.
Trackbacks & Pingbacks
[…] mała wariacja na temat zupy z soczewicy na mleczku kokosowym ( Klik! ). Dzisiejsza zupa jest na pewno dużo ostrzejsza i bardziej kwaśna, ale jednocześnie […]
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!