Zupa z soczewicy na mleczku kokosowym z pieczonymi pomidorkami

Kremowa i puszysta, delikatna, o lekko ostrym smaku*… Pieczone pomidorki swoim kwaskowatym smakiem doskonale podkreślają smak zupy. Słowem – jedna z moich ulubionych! 

*Oczywiście z ostrością wszystko zależy od Was i od ilości papryczki chili, którą dodacie do zupy 🙂 


Składniki na zupę i pomidorki (1 porcja):

  • soczewica czerwona – 4 łyżki (ok. 50 g),
  • cebula – 1/2 średniej,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • imbir świeży – kawałek korzenia,
  • papryczka chili – ilość do smaku,
  • mleczko kokosowe – 3 łyżki,
  • oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
  • przyprawy – kurkuma (ok. 1/4 łyżeczki), bazylia i/lub inna ulubiona zielenina, sól do smaku.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

ZUPA:

  1. Przygotować warzywa. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Papryczkę chili umyć, pozbawić pestek i posiekać. Soczewicę opłukać na sicie.
  2. W głębokim rondlu a łyżce oliwy poddusić posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać świeży imbir, kurkumę i chili, chwilę dusić, dodać czosnek i smażyć pół minuty, aż uwolni swój aromat.
  3. Do rondla dodać przepłukaną na sicie soczewicę, podlać ją wywarem warzywnym lub wodą (tylko tyle aby przykryć warzywa, zupa ma być gęsta), doprawić szczyptą soli i gotować ok. 15 minut, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać.
  4. Do zupy dodać mleko kokosowe, wymieszać i jeszcze chwilę podgotować.
  5. Zmiksować zupę na gładki krem.
  6. Podawać ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

PIECZONE POMIDORKI:

  1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
  2. Pomidorki umyć, pokroić na połówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Skropić oliwą z oliwek (max 1/2 łyżki), dodać porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószyć solą i wymieszać.
  4. Zapiekać przez około 20 minut.
  5. Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.

1 komentuj

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] mała wariacja na temat zupy z soczewicy na mleczku kokosowym ( Klik! ). Dzisiejsza zupa jest na pewno dużo ostrzejsza i bardziej kwaśna, ale jednocześnie […]

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.