Zupa z soczewicą, pomidorami i mleczkiem kokosowym
Chyba uzależniłam się od zup z dodatkiem soczewicy 🙂 Są gęste, sycące, ale jednocześnie lekkie. A co najważniejsze szybkie w przygotowaniu! Dziś mała wariacja na temat zupy z soczewicy na mleczku kokosowym ( Klik! ). Dzisiejsza zupa jest na pewno dużo ostrzejsza i bardziej kwaśna, ale jednocześnie przypomniała mi smak lata 🙂
Przepis (4 porcje):
- soczewica czerwona – 1 szklanka,
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- papryka czerwona – 1/4 sztuki,
- passata pomidorowa – 1 kartonik (500 g),
- mleczko kokosowe (sama śmietanka) – 4 łyżki (100 g),
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia – 1 łyżka,
- cytryna – 1 średnia,
- świeża papryka chili – do smaku (u mnie 1/4 średniej i jest ogniście!)
- przyprawy: kurkuma (1/4 łyżeczki), imbir (1/4 łyżeczki lub kawałek świeżego), lubczyk suszony (1/2 łyżeczki), sól do smaku.
Czas przygotowania: do 25 minut.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić drobno. Soczewicę przepłukać na sicie.
- W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Po domu powinien roznieść się piękny zapach przypraw.
- Do garnka dodać pokrojoną paprykę i soczewicę i chwilę podsmażyć. Zalać szklanką wody i zamieszać. Dodać passatę pomidorową i gotować do miękkości soczewicy.
- Gdy soczewica będzie miękka dodać mleczko kokosowe i sok z całej cytryny. Spróbować i doprawić do smaku, ewentualnie dodać szczyptę cukru, by przełamać kwaskowatość zupy.
- Zupę można zmiksować na krem. Jeśli jest za gęsta – dodać jeszcze wody.
Smacznego!
Wygląda na łatwe, a prawdopodobnie i tak mi nie wyjdzie. Spróbuję, przetestuję.
Magdo, mam nadzieję, że jednak się uda – zupa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu 🙂
Daj znać czy smakowało 🙂