Zupa z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

Przyznam szczerze, że moja rodzina tradycyjnie uwielbia mięso i niestety, w przeciwieństwie do mnie, nie przepada za strączkami. Jak więc je przemycić do naszej diety, tak by się nie połapali? Najlepiej przygotować zupę i ją zmiksować! Zupa ma piękny kolor, jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, co więcej… szybko zniknęła z garnka i to z wielkim smakiem 🙂 



Składniki (4 porcje):

  • soczewica czerwona – 1 szklanka (160 g),
  • papryka czerwona – 2 średnie,
  • cebula – 1 większa,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
  • do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka i ostra.

Czas przygotowania: ok. 40 minut


Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyć, przekroić na pół i pozbawić nasion. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temp. ok. 160 stC przez około 30 minut, jeśli skórka nadal nie będzie odchodzić od papryki włożyć do foliowej torebki, szczelnie zamknąć i odłożyć na około 15 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skórki.
  2. W czasie pieczenia papryki przygotować pozostałe warzywa – cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, soczewicę przepłukać.
  3. W garnku zeszklić cebulkę z czosnkiem, po chwili dodać soczewicę i chwilę podsmażyć. Zalać wszystko 2 szklankami wody, doprawić odrobiną soli, słodkiej i ostrej papryki, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Gotować aż soczewica zacznie się rozpadać.
  5. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną pieczoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
  6. Zupę można zmiksować na krem.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.