Zupa z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki
Przyznam szczerze, że moja rodzina tradycyjnie uwielbia mięso i niestety, w przeciwieństwie do mnie, nie przepada za strączkami. Jak więc je przemycić do naszej diety, tak by się nie połapali? Najlepiej przygotować zupę i ją zmiksować! Zupa ma piękny kolor, jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, co więcej… szybko zniknęła z garnka i to z wielkim smakiem 🙂
Składniki (4 porcje):
- soczewica czerwona – 1 szklanka (160 g),
- papryka czerwona – 2 średnie,
- cebula – 1 większa,
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
- do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka i ostra.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyć, przekroić na pół i pozbawić nasion. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temp. ok. 160 stC przez około 30 minut, jeśli skórka nadal nie będzie odchodzić od papryki włożyć do foliowej torebki, szczelnie zamknąć i odłożyć na około 15 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skórki.
- W czasie pieczenia papryki przygotować pozostałe warzywa – cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, soczewicę przepłukać.
- W garnku zeszklić cebulkę z czosnkiem, po chwili dodać soczewicę i chwilę podsmażyć. Zalać wszystko 2 szklankami wody, doprawić odrobiną soli, słodkiej i ostrej papryki, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotować aż soczewica zacznie się rozpadać.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojoną pieczoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
- Zupę można zmiksować na krem.
Smacznego!
pyszna:)