Zupa krem z porów z fetą

Zima zaskoczyła nie tylko kierowców, ale i moje pory, które grzecznie siedziały w wiaderku przed domem i korzystały z chłodu. Niestety przypomniałam sobie o nich dopiero po powrocie z pracy, gdy zobaczyłam ledwo wystające zza czapy śniegu smutne grzywy. Co zrobić żeby je uratować? Najszybciej i najsmaczniej – zupa krem z “uratowanych” porów z serem feta, który nadaje zupie charakterystyczny słony posmak. Pycha!


Składniki (4 porcje):

  • por – 2 średnie,
  • ziemniaki – 2 większe,
  • marchew – 1 średnia,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • ser feta – 100 g – 1/2 kostki,
  • do smaku – ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, tymianek lub inne ulubione zioła.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pora oczyścić i pokroić w krążki.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, po chwili dodać pozostałe warzywa i chwilę podsmażyć.
  3. Do garnka dodać wodę (tak aby przykryć warzywa), liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli i gotować do miękkości warzyw.
  4. Lekko przestudzoną zupę zmiksować na gładki krem (pamiętaj o wyjęciu ziela angielskiego i liścia laurowego  przed miksowaniem)  z dodatkiem 3/4 porcji sera feta. Doprawić do smaku i zagotować.
  5. Zupę podawać gorącą z rozkruszonym po wierzchu serem i świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.