Zupa krem z pomidorów i selera naciowego
Kwaskowata i gęsta czerwona zupa krem pomidorowa. Szybka do zrobienia, lekka, ale sycąca. Dodatek ostrej papryki sprawia, że zupa jest rozgrzewająca, czyli idealna na chłodne zimowe dni. I to tylko 200 kcal!
Składniki (2 porcje):
- seler naciowy – 3-4 łodygi,
- pomidory z puszki lub passata pomidorowa – 1 opakowanie (400 g),
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku, ostra papryka w proszku (ok. 1/2 łyżeczki) lub świeża (ok. 1/4 sztuki), słodka papryka w proszku (ok. 1/2 łyżeczki), oregano suszone (1 łyżeczka), ewentualnie odrobina cukru, aby przełamać kwaskowatość pomidorów.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Sposób przygotowania:
- Przygotować warzywa. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Seler naciowy oczyścić, pozbawić łykowatych włókien, pokroić w talarki.
- W garnku na rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić, dodać czosnek (jeśli używasz świeżej papryki chili dodaj ją teraz) i seler naciowy i jeszcze chwilę podsmażyć. Zalać wodą (tyle aby zakryć warzywa) i gotować do miękkości selera.
- Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy.
- Zmiksować i zagotować zupę.
- Podawać z grzanką z chleba oraz ziołami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!