Zupa krem z pomidorów i selera naciowego

Kwaskowata i gęsta czerwona zupa krem pomidorowa. Szybka do zrobienia, lekka, ale sycąca. Dodatek ostrej papryki sprawia, że zupa jest rozgrzewająca, czyli idealna na chłodne zimowe dni. I to tylko 200 kcal!



Składniki (2 porcje):

  • seler naciowy – 3-4 łodygi,
  • pomidory z puszki lub passata pomidorowa – 1 opakowanie (400 g),
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku, ostra papryka w proszku (ok. 1/2 łyżeczki) lub świeża (ok. 1/4 sztuki), słodka papryka w proszku (ok. 1/2 łyżeczki), oregano suszone (1 łyżeczka), ewentualnie odrobina cukru, aby przełamać kwaskowatość pomidorów.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować warzywa. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Seler naciowy oczyścić, pozbawić łykowatych włókien, pokroić w talarki.
  2. W garnku na rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić, dodać czosnek (jeśli używasz świeżej papryki chili dodaj ją teraz) i seler naciowy i jeszcze chwilę podsmażyć. Zalać wodą (tyle aby zakryć warzywa) i gotować do miękkości selera.
  3. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy.
  4. Zmiksować i zagotować zupę.
  5. Podawać z grzanką z chleba oraz ziołami.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.