W okresie jesiennym warto się rozgrzewać. Z pomocą przychodzą cieplutkie zupy, które dodatkowo doprawione nieco ostrzej pięknie rozgrzewają nasz organizm. Z racji tego, że sezon na paprykę trwa zachęcam, aby przygotować tą bogatą w likopen zupę. Aromat pieczonej papryki rozchodzący się po domu jest zapowiedzią tego smacznego dania.

 

Na 4 porcje zupy potrzebujesz:

  • 4 duże czerwonej papryki,
  • 2/3 szklanki soczewicy czerwonej (ok. 150 g),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek pora,
  • ok. 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • ok. 2,5 szklanki bulionu warzywnego (domowy, ewent. bulion w słoiczku, np. Winiary), ewent. po prostu wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • do smaku: sól, po ok. 1/4 łyżeczki wędzonej i słodkiej papryki w proszku, szczypta suszonej bazylii,
  • do podania: kulka mozzarelli light, listki świeżej bazylii i szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Jeśli lubisz dania na ostro – możesz dodać dodatkowo nieco ostrej papryczki chili.

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od upieczenia papryki. W tym celu papryki należy umyć i osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub po prostu wyłożyć na blaszkę i piec ok. 45 – 60 min w 180 – 200 st C grzanie góra/dół (w zależności od mocy piekarnika). W trakcie pieczenia warto ją obrócić 2-3 razy, aby zapiekła się z każdej strony. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
  2. Gdy papryka ostygnie obierz ją ze skórki, wyrzuć także ogonek czy pestki, nie będą potrzebne. Skórka powinna ładnie odchodzić od miąższu.
  3. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, posiekaj. Pora opłucz i pokrój w krążki. Soczewicę przepłucz na sicie.
  4. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj cebulę, czosnek i pora, posól delikatnie i smaż, aż się zeszklą. Na koniec dodaj papryki w proszku.
  5. Dodaj soczewicę, zalej wszystko bulionem warzywnym lub wodą. Dodaj obraną paprykę i gotuj do miękkości warzyw (ok. 30 minut).
  6. Pod koniec gotowania dodaj passatę pomidorową i wszystko jeszcze chwilę razem podgotuj.
  7. Zupę zmiksuj na krem.
  8. Podawaj z kawałkami sera mozzarella, listkiem bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

 

 

 

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.