Zupa krem czosnkowa

Sezon grypowy w pełni. Jeśli łamie nas przeziębienie, nie sięgajmy od razu po apteczne leki, a tym bardziej antybiotyki. Ubierajmy się ciepło, wygrzewajmy, włączmy imbir i czosnek do naszej diety. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem! A jak zjeść jego dużą ilość na raz i ze smakiem? Proponuję zupę czosnkową! 

Składniki (2 porcje):

  • czosnek – ok. 6- 8 ząbków*,
  • ziemniaki – 2 średnie (ok. 200 g),
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • chleb żytni – 2 kromki,
  • przyprawy – 1 liść laurowy, ziele angielskie (2 kulki), tymianek suszony, sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 20 minut.

* ilość czosnku jest orientacyjna – zależy od gatunku oraz tego jaką „moc” zupy chcemy uzyskać, a ilość wody od konsystencji jaką lubimy (gęstsza/rzadsza).

Sposób przygotowania:
  1. Czosnek obrać z łupinek, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
  2. W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać oliwę, podsmażyć przez około 5 minut ziemniaki, po czym dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
  3. Zalać wodą tak aby przykryć warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do miękkości ziemniaków.
  4. Wyjąć liść laurowy i ziele, zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
  5. Podawać z grzanką chleba.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.