Zielone pesto z rukoli

Szybkie w wykonaniu, pięknie zielone i smaczne. Świetnie nadaje się do mięs oraz jako pasta kanapkowa. Można użyć dowolnych orzechów lub nasion.


Składniki na mały słoiczek
(ok. 10 łyżeczek):

  • rukola – 3-4 słuszne garście (ok. 100 g),
  • orzechy nerkowca niesolne- 2 łyżki (30 g),
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g),
  • czosnek – 1 ząbek,
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: 5 minut.


Sposób przygotowania:

  1. Rukolę umyć i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  2. Do kielicha blendera włożyć rukolę, czosnek, orzechy, dodać oliwę.
  3. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą.

Można przechowywać w lodówce do 7 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku.

0 komentarzy:

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] zielone pesto, np. pesto z rukoli – 2 […]

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.