Zielone pesto z rukoli
Szybkie w wykonaniu, pięknie zielone i smaczne. Świetnie nadaje się do mięs oraz jako pasta kanapkowa. Można użyć dowolnych orzechów lub nasion.
Składniki na mały słoiczek (ok. 10 łyżeczek):
- rukola – 3-4 słuszne garście (ok. 100 g),
- orzechy nerkowca niesolne- 2 łyżki (30 g),
- oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g),
- czosnek – 1 ząbek,
- sól do smaku.
Czas przygotowania: 5 minut.
Sposób przygotowania:
- Rukolę umyć i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Do kielicha blendera włożyć rukolę, czosnek, orzechy, dodać oliwę.
- Zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą.
Można przechowywać w lodówce do 7 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Trackbacks & Pingbacks
[…] zielone pesto, np. pesto z rukoli – 2 […]
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!