Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i fasolką szparagową

Czasem nachodzi mnie ochota na zapiekankę ziemniaczaną. Nie musi być ona tłusta, bazować na śmietanie i boczku, jak to zwykle bywa… Przedstawiam Wam nieco lżejszą, ale nadal przepyszną zapiekankę z kiełbaską i fasolką szparagową – ucieszy niejedno męskie podniebienie…


Składniki (4 porcje):

  • ziemniaki – 8 średnich (ok. 600 g),
  • cebula – 1 średnia,
  • kiełbasa dobrej jakości – 300 g,
  • fasola szparagowa – 4 garście (400 g),
  • mąka pszenna biała – 2 płaskie łyżki,
  • mleko spożywcze 2% tłuszczu – 3 szklanki (700 ml),
  • olej roślinny – 2,5 łyżki,
  • masło ekstra – 1 łyżka (15 g),
  • ser gouda – 2 plastry (50 g),
  • do smaku: gałka muszkatołowa, sól i pieprz, tymianek.

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 60 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj składniki – obetnij końce fasolki, umyj i odłóż. Ziemniaki obierz ze skóry, umyj, pokrój w plastry i odstaw. Cebulkę i kiełbaskę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na złoto kiełbasę i cebulę, odstaw.
  3. Przygotuj sos beszamelowy – w garnku rozgrzej masło, gdy się rozpuści zasyp mąką i zasmaż, dodaj część mleka (ok. 1/3 porcji) i gotuj, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki mąki, gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj kolejną porcję mleka, postępuj tak, aż powstanie dość gęsty sos. Na koniec dopraw go do smaku gałką muszkatołową, solą i czarnym pieprzem.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je 1 łyżeczką oleju. Na dno ułóż 1/3 ziemniaków, posyp tymiankiem i odrobiną soli, zasyp połową kiełbaski z cebulą i ułóż 1/2 porcji fasolki szparagowej, polej 1/3 porcji beszamelu. Ponownie ułóż 1/3 porcji ziemniaków, zasyp tymiankiem, dodaj pozostałą fasolkę i kiełbaskę i zalej 1/3 sosu, na wierzch ułóż pozostałe ziemniaki, dodaj tymianek i szczyptę soli i zalej pozostałym sosem, posyp odrobiną tartego sera żółtego.
  5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st C przez około 60 minut (aż ziemniaki zmiękną).

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.