Wielkanocne jaja faszerowane pieczarkami w skorupkach
Jaja w skorupkach nieodzownie kojarzą mi się z czasami dzieciństwa – ciocia przygotowywała je w każde wakacje i święta i zawsze smakowały wyśmienicie. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a taka przekąska zachwyci niejedno podniebienie!
Składniki (4 porcje):
- jaja kurze – 4 sztuki,
- pieczarka – 2 większe,
- cebula – 1/4 średniej,
- szczypiorek – 1 łyżka posiekanego,
- natka pietruszki (świeża lub mrożona) – 1 łyżka,
- masło prawdziwe – 1 łyżka,
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
- bułka tarta – 1 łyżka,
- do smaku – sól i pieprz.
Czas przygotowania: do 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotować na twardo, uważając aby nie uszkodzić skorupek. Ugotowane jaja zalać zimną wodą i odstawić, aby ostygły.
- Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić cebulkę z pieczarkami, aż zmiękną. Przełożyć do miski i ostudzić.
- Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać i dodać do pieczarek.
- Ostudzone jaja należy przeciąć na pół w skorupce, należy to zrobić szybkim i zdecydowanym ruchem, by jak najmniej skruszyć skorupkę. Jaja wydrążyć, najlepiej przy użyciu łyżeczki. Skorupek jaj nie wyrzucamy!
- Jaja drobno posiekać i dodać do warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu dodać łyżkę masła i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Skorupki jaj faszerować powstałą masą, przycisnąć do bułki tartej tak, by przykryła masę jajeczną.
- Przygotowane jaja wykładać na blaszkę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st C przez około 15 minut.
- Podawać na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Jaja można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy, że po faszerowaniu skorupek masą jajeczną ułożysz je na talerzu, przykryjesz folią i wstawisz do lodówki. Wyjmij je na godzinę przed podaniem, aby zdążyły się nieco ogrzać, obtocz w bułce tartej, zapiecz i podawaj na ciepło.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!