Wielkanocne jaja faszerowane pieczarkami w skorupkach

Jaja w skorupkach nieodzownie kojarzą mi się z czasami dzieciństwa – ciocia przygotowywała je w każde wakacje i święta i zawsze smakowały wyśmienicie. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a taka przekąska zachwyci niejedno podniebienie!


Składniki (4 porcje):

  • jaja kurze – 4 sztuki,
  • pieczarka – 2 większe,
  • cebula – 1/4 średniej,
  • szczypiorek – 1 łyżka posiekanego,
  • natka pietruszki (świeża lub mrożona) – 1 łyżka,
  • masło prawdziwe – 1 łyżka,
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
  • bułka tarta – 1 łyżka,
  • do smaku – sól i pieprz.

Czas przygotowania: do 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ugotować na twardo, uważając aby nie uszkodzić skorupek. Ugotowane jaja zalać zimną wodą i odstawić, aby ostygły.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić cebulkę z pieczarkami, aż zmiękną. Przełożyć do miski i ostudzić.
  3. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać i dodać do pieczarek.
  4. Ostudzone jaja należy przeciąć na pół w skorupce, należy to zrobić szybkim i zdecydowanym ruchem, by jak najmniej skruszyć skorupkę. Jaja wydrążyć, najlepiej przy użyciu łyżeczki. Skorupek jaj nie wyrzucamy!
  5. Jaja drobno posiekać i dodać do warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu dodać łyżkę masła i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  6. Skorupki jaj faszerować powstałą masą, przycisnąć do bułki tartej tak, by przykryła masę jajeczną.
  7. Przygotowane jaja wykładać na blaszkę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st C przez około 15 minut.
  8. Podawać na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Jaja można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy, że po faszerowaniu skorupek masą jajeczną ułożysz je na talerzu, przykryjesz folią i wstawisz do lodówki. Wyjmij je na godzinę przed podaniem, aby zdążyły się nieco ogrzać, obtocz w bułce tartej, zapiecz i podawaj na ciepło.

Smacznego! 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.