Wegańskie pęczotto z dynią, pieczarkami i jarmużem
Szybkie jesienne pęczotto z dynią i grzybami, możesz je podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych, możesz także dodać do środka pokrojoną w kostkę pierś drobiową.
Składniki (2 porcje):
- kasza pęczak – ok. 2/3 szklanki (120 g),
- pieczarki (lub inne grzyby, np. kurki) – kilka sztuk,
- cebula – 1 mniejsza,
- czosnek – 1- 2 ząbki,
- dynia – 1 szklanka surowej (200 g),
- jarmuż/szpinak – 2 garście,
- olej roślinny – 2 łyżki,
- bulion warzywny – 1 – 1,5 szklanki,
- opcjonalnie – ½ szklanki białego wina,
- do smaku: tymianek, sól, pieprz.
Czas przygotowania: do 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulion warzywny (jeśli mocno się spieszysz wystarczy gorąca woda).
- Przygotować warzywa – cebulę i czosnek posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę, liście jarmużu/szpinaku opłukać i osuszyć, jeśli używasz jarmużu – oderwij miękkie liście od twardej łodyżki i porwij na mniejsze kawałki.
- Zacznij od pieczarek – wrzuć je rozgrzaną patelnię, zasyp sporą szczyptą soli, duś aż cały płyn wyparuje, wtedy dodaj łyżkę oleju i smaż grzyby na złoto. Zdejmij z patelni i odstaw na później.
- Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju, dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij, dodaj suchą kaszę pęczak, tymianek (ilość do smaku) i wymieszaj. Zalej kaszę odrobiną białego wina, gdy wchłonie płyn, dodaj porcję gorącego bulionu/wody. Po chwili dodaj kolejną porcję płynu i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn, dodawaj porcjami płyn, aż kasza będzie ugotowana.
- Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pokrojoną dynię i duś razem z kaszą.
- Pod koniec gotowania, gdy kasza będzie miękka dodaj liście jarmużu/szpinaku i duś ok. 2 minuty, do czasu aż liście zwiędną.
- Dopraw potrawę do smaku – szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie ostrą papryczką chili pokrojoną w kostkę (ilość do smaku).
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!