Wegański makaron spaghetti z szybką pastą z awokado

Ostatnio żyję w ogromnym niedoczasie… Brak czasu powoduje, że chyba staję się ekspertem w ekspresowych potrawach. Dziś proponuję  wegański makaron z pastą z awokado. Pyszny i sycący i co ostatnio najważniejsze – mega szybki! 🙂 


Składniki (2 porcje):

  • makaron spaghetti razowy – ok 150 g przed ugotowaniem,
  • awokado – 1 średnie,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • bazylia świeża – kilka garści,
  • papryczka chili – kawałek, do smaku,
  • pomidor koktajlowy – kilka sztuk,
  • nasiona słonecznika – 1 łyżka,
  • cytryna – 1/2 średniej,
  • do smaku – sól.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente, odsączyć na sicie, nie przelewać zimną wodą (dzięki temu sos lepiej „”przyklei się” do makaronu).
  2. W czasie gdy makaron się gotuje przygotować sos – awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką oddzielić miąższ od skórki. Do misy blendera dodać sok z cytryny, awokado, obrany czosnek, liście bazylii oraz opcjonalnie papryczkę chili – wszystko zmiksować na mus, jeśli konsystencja jest za gęsta – dodać nieco wody, na koniec dodać sól do smaku.
  3. Do garnka w którym gotował się makaron przełożyć przekrojone na pół pomidorki, makaron i sos, delikatnie podgrzać.
  4. W talerzu posypać nasionami słonecznika (jeśli nie lubisz jeśli coś Ci chrupie – nasiona zmiksuj razem z awokado).

Gotowe. Szybko, prawda? 🙂

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz inne