Wegański makaron spaghetti z szybką pastą z awokado
Ostatnio żyję w ogromnym niedoczasie… Brak czasu powoduje, że chyba staję się ekspertem w ekspresowych potrawach. Dziś proponuję wegański makaron z pastą z awokado. Pyszny i sycący i co ostatnio najważniejsze – mega szybki! 🙂
Składniki (2 porcje):
- makaron spaghetti razowy – ok 150 g przed ugotowaniem,
- awokado – 1 średnie,
- czosnek – 2 ząbki,
- bazylia świeża – kilka garści,
- papryczka chili – kawałek, do smaku,
- pomidor koktajlowy – kilka sztuk,
- nasiona słonecznika – 1 łyżka,
- cytryna – 1/2 średniej,
- do smaku – sól.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente, odsączyć na sicie, nie przelewać zimną wodą (dzięki temu sos lepiej „”przyklei się” do makaronu).
- W czasie gdy makaron się gotuje przygotować sos – awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką oddzielić miąższ od skórki. Do misy blendera dodać sok z cytryny, awokado, obrany czosnek, liście bazylii oraz opcjonalnie papryczkę chili – wszystko zmiksować na mus, jeśli konsystencja jest za gęsta – dodać nieco wody, na koniec dodać sól do smaku.
- Do garnka w którym gotował się makaron przełożyć przekrojone na pół pomidorki, makaron i sos, delikatnie podgrzać.
- W talerzu posypać nasionami słonecznika (jeśli nie lubisz jeśli coś Ci chrupie – nasiona zmiksuj razem z awokado).
Gotowe. Szybko, prawda? 🙂
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!