Spaghetti w pomidorowym sosie z kurczakiem
Mała wariacja wokół sosu bolońskiego. Szybki do wykonania, lekki i sycący.
Składniki (2 porcje):
- filet z piersi kurczaka (lub indyka) – 1 większy (ok. 150 g),
- makaron spaghetti pełnoziarnisty – ok. 150 g,
- cebula – 1 mniejsza,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- papryka czerwona – 1/2 średniej,
- pomidory krojone z puszki lub przecier pomidorowy – 1 szklanka,
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,
- do smaku: sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka, ulubione zioła.
Czas przygotowania: do 30 minut
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu makaronu nie przelewać zimną wodą!
- Piersi kurczaka lub indyka umyć, oczyścić i zmielić.
- Przygotować warzywa. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso się zarumieni dodać paprykę i chwilę smażyć.
- Na patelnię wylać krojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, ulubionymi ziołami oraz ostrą i słodką papryką. Dusić, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać.
- Wykładać na talerz i udekorować listkiem świeżej bazylii.
- Opcjonalnie dodać łyżkę starkowanego żółtego sera.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!