Spaghetti w pomidorowym sosie z kurczakiem

Mała wariacja wokół sosu bolońskiego. Szybki do wykonania, lekki i sycący.

Składniki (2 porcje):

  • filet z piersi kurczaka (lub indyka) – 1 większy (ok. 150 g),
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty – ok. 150 g,
  • cebula – 1 mniejsza,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • papryka czerwona – 1/2 średniej,
  • pomidory krojone z puszki lub przecier pomidorowy – 1 szklanka,
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka, ulubione zioła.

Czas przygotowania: do 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu makaronu nie przelewać zimną wodą!
  2. Piersi kurczaka lub indyka umyć, oczyścić i zmielić.
  3. Przygotować warzywa. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso się zarumieni dodać paprykę i chwilę smażyć.
  5. Na patelnię wylać krojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, ulubionymi ziołami oraz ostrą i słodką papryką. Dusić, aż sos zgęstnieje.
  6. Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać.
  7. Wykładać na talerz i udekorować listkiem świeżej bazylii.
  8. Opcjonalnie dodać łyżkę starkowanego żółtego sera.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.