Ryż na mleku z duszoną gruszką i jabłkiem

Nie wiem jak u Was, ale mi ryż na mleku przypomina dzieciństwo… Do tego duszone owoce z cynamonem. To wspaniały przepis na rozgrzewające śniadanie na słodko! 🙂



Składniki (2 porcje):

  • ryż brązowy – 100 g -2/3 szklanki,
  • mleko krowie 2% tł* – 3 szklanki,
  • gruszka – 1 większa,
  • jabłko – 1/2 średniego,
  • przyprawy – cynamon  (laska oraz mielony), laska wanilii,
  • orzechy włoskie – 4 sztuki

* mleko krowie można zastąpić roślinnym, np. ryżowym

Czas przygotowania: 45 minut


Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać mleko i dodać ryż, opcjonalnie dodać kawałek laski cynamonu i ziarenka laski wanilii, gotować do miękkości ryżu (ok. 35-40 minut). Ryż powinien wchłonąć całe mleko i być lekko kleisty.
  2. W między czasie przygotować owoce – umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dusić w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody (1-2 łyżki), aż owoce lekko zmiękną, dodać cynamon do smaku.
  3. Ugotowany ryż wyłożyć do miseczki razem z owocami, posypać pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.