Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej papryki
Rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne jesienne wieczory. Gęsta, aksamitna i aromatyczna. Zapach pieczonej papryki pięknie roznosi się po całym domu, zachęcając wszystkich domowników na porcję witamin 🙂
Składniki (4 porcje):
- papryka czerwona – 4 średnie,
- pomidory z puszki (1 puszka) lub świeże pomidory (2 średnie) – sparzone i obrane ze skórki,
- czosnek – 2 ząbki,
- papryczka chili – do smaku,
- cebula – 1 średnia,
- marchew – 2 średnie,
- por – 1/3 sztuki,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka lub wędzona, sól i pieprz – do smaku.
Czas przygotowania: ok. 70 minut (czas z pieczeniem papryki)
Sposób przygotowania:
- Papryki dokładnie umyć, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w całości w temperaturze 180 st C przez około 40 minut. Po tym czasie papryki wyjąć z piekarnika, włożyć do miski i przykryć folią lub włożyć do torebki foliowej i szczelnie zamknąć, odłożyć na około 15 minut.
- W między czasie przygotować pozostałe warzywa – cebulę i czosnek obrać i poszatkować, papryczkę chili umyć, pozbawić pestek i pokroić cieniutko, marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę, pora oczyścić i pokroić drobno.
- W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę, dodać czosnek, papryczkę chili, marchew i pora i chwilę podsmażyć. Warzywa zalać szklanką wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, odrobinę soli. Gotować do miękkości warzyw. Przed zmiksowaniem wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
- Gdy upieczona papryka ostygnie pozbawić ją gniazd nasiennych i obrać ze skórki.
- Obraną paprykę, wywar wraz z warzywami oraz pomidory zmiksować na gładko*. Zagotować. Doprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Podawać z ulubionymi ziołami i/lub z grzanką z chleba.
* wysoka temperatura może powodować, że ostrze blendera zacznie się tępić, dlatego też lepiej miksować przestudzoną zupę.
papryka to jedno z moich ulubionych warzyw, chętnie bym zjadła taką zupę 🙂