Ristotto z piersią indyka, cukinią i kurkami

Delikatne kremowe danie z wykorzystaniem letnich warzyw, lekkie i sycące za razem. 


Składniki (4 porcje):

  • ryż do risotto (arborio) – 330 g – 1 i 1/2 szklanki,
  • filet z piersi indyka –  300 g,
  • kurki – 2 – 3 garście,
  • cukinia – 1/2 średniej,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • bulion warzywny – ok. 5 szklanek,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • wino białe wytrawne (opcjonalnie) – 1/2 szklanki,
  • serek mascarpone – 2 łyżki,
  • do smaku: tymianek, świeże oregano, sól i pieprz, sok z cytryny.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, kurki dokładnie umyć, cukinię umyć, pozbawić nasion jeśli jest taka potrzeba i pokroić w kostkę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przez około 5-10 minut cebulę, czosnek, suszony tymianek oraz kurki. Do warzyw dodać ryż i smażyć przez chwilę aż się zeszkli. Zawartość patelni podlać 1/2 szklanki wina (jeśli zrezygnowałeś z wina wykorzystaj od razu bulion). Gdy ryż wchłonie płyn dodać kolejne 1-2 chochelki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie cały wywar, wtedy dodać kolejną porcję bulionu. Postępować tak, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  3. W między czasie mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmażyć indyka na łyżce oliwy na złoto, dodać do gotującego się ryżu.
  4. Na patelni po mięsie poddusić bez dodatkowego oleju cukinię, aż zacznie się robić miękka, ale nie rozpadać.
  5. Pod koniec gotowania ryżu dodać podduszoną cukinię i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, jeszcze chwilę wszystko podgotować.
  6. Podawać posypane świeżym oregano z dodatkiem serka mascarpone.

Kremowe letnie risotto gotowe 🙂

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.