Pasztet z soczewicy i pieczarek

To mój pierwszy pasztet w życiu. Ciągle się zabierałam za wykonanie warzywnego pasztetu i ciągle wymyślałam coś innego. Ale w końcu jest! Wilgotny i smaczny, świetny jako baza na kanapki lub po prostu do zjedzenia z warzywami.


Składniki na keksówkę:

  • soczewica czerwona – 1 szklanka (ok. 220 g),
  • pieczarki świeże –  10-15 sztuk (ok. 300 g),
  • cebula – 1 większa,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • jaja kurze – 2 sztuki,
  • nasiona słonecznika – 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • potrzebne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki,  gałka muszkatołowa, papryczka chili (świeża lub mielona).

Czas przygotowania: ok. 30 minut + 30-40 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłukać dokładnie na sicie, ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego w stosunki 1 : 2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody).
  2. W tym czasie cebulę, chili i czosnek drobno poszatkować, pieczarki umyć i oczyścić i pokroić w plastry.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, papryczkę i czosnek, gdy się zeszkli dodać pieczarki i smażyć dopóki nie odpruje woda.
  4. Z garnka z soczewicą wyjąć liść laurowy i ziele, dodać pieczarki.
  5. Gdy warzywa przestygną zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz natką pietruszki.
  6. Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy warzywnej i wymieszać. Z białek jaj ubić sztywną pianę, którą delikatnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami.
  7. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczno-warzywną. Wierzch udekorować nasionami słonecznika.
  8. Piec w ok. 180 st C przez około 30-40 minut.
  9. Kroić dopiero po przestudzeniu. Przechowywać w lodówce.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.