Pasztet z soczewicy i pieczarek
To mój pierwszy pasztet w życiu. Ciągle się zabierałam za wykonanie warzywnego pasztetu i ciągle wymyślałam coś innego. Ale w końcu jest! Wilgotny i smaczny, świetny jako baza na kanapki lub po prostu do zjedzenia z warzywami.
Składniki na keksówkę:
- soczewica czerwona – 1 szklanka (ok. 220 g),
- pieczarki świeże – 10-15 sztuk (ok. 300 g),
- cebula – 1 większa,
- czosnek – 2 ząbki,
- jaja kurze – 2 sztuki,
- nasiona słonecznika – 2 łyżki,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- potrzebne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, papryczka chili (świeża lub mielona).
Czas przygotowania: ok. 30 minut + 30-40 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłukać dokładnie na sicie, ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego w stosunki 1 : 2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody).
- W tym czasie cebulę, chili i czosnek drobno poszatkować, pieczarki umyć i oczyścić i pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, papryczkę i czosnek, gdy się zeszkli dodać pieczarki i smażyć dopóki nie odpruje woda.
- Z garnka z soczewicą wyjąć liść laurowy i ziele, dodać pieczarki.
- Gdy warzywa przestygną zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz natką pietruszki.
- Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy warzywnej i wymieszać. Z białek jaj ubić sztywną pianę, którą delikatnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczno-warzywną. Wierzch udekorować nasionami słonecznika.
- Piec w ok. 180 st C przez około 30-40 minut.
- Kroić dopiero po przestudzeniu. Przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!