Pasta jajeczna z awokado

Kolejny pomysł na smaczną i zdrową pastę kanapkową. Taka pasta może także znaleźć się na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci wszystkich domowników. Idealnie nadaje się także do zabrania w pudełku do pracy. Nie zapominajcie o dodatku świeżych warzyw!


Składniki (2 porcje):

  • jaja kurze – 4 średnie,
  • awokado – 1/2 sztuki,
  • sok z cytryny – 1  łyżka.
  • jogurt naturalny* – 1 czubata łyżka,
  • do smaku – sól i pieprz.

Czas przygotowania: do 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki. Nożem naciąć drobną kratkę, łyżką oddzielić owoc od skórki i przełożyć do miski, skropić obficie sokiem z cytryny, aby awokado nie ściemniało.
  3. Lekko ostudzone jaja pozbawić skorupek. Pokroić drobno i przełożyć do awokado.
  4. Pastę doprawić solą i pieprzem, wymieszać z dodatkiem jogurtu naturalnego*.

* Wersja dla osób będących na diecie bezmlecznej – Obrane jaja i awokado pozbawione pestki i skórki przełożyć do misy blendera razem z solą i pieprzem i zblendować na jednolitą masę – nie ma wtedy potrzeby używania jogurtu 🙂