Pasta jajeczna z awokado
Kolejny pomysł na smaczną i zdrową pastę kanapkową. Taka pasta może także znaleźć się na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci wszystkich domowników. Idealnie nadaje się także do zabrania w pudełku do pracy. Nie zapominajcie o dodatku świeżych warzyw!
Składniki (2 porcje):
- jaja kurze – 4 średnie,
- awokado – 1/2 sztuki,
- sok z cytryny – 1 łyżka.
- jogurt naturalny* – 1 czubata łyżka,
- do smaku – sól i pieprz.
Czas przygotowania: do 20 minut
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo.
- Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki. Nożem naciąć drobną kratkę, łyżką oddzielić owoc od skórki i przełożyć do miski, skropić obficie sokiem z cytryny, aby awokado nie ściemniało.
- Lekko ostudzone jaja pozbawić skorupek. Pokroić drobno i przełożyć do awokado.
- Pastę doprawić solą i pieprzem, wymieszać z dodatkiem jogurtu naturalnego*.
* Wersja dla osób będących na diecie bezmlecznej – Obrane jaja i awokado pozbawione pestki i skórki przełożyć do misy blendera razem z solą i pieprzem i zblendować na jednolitą masę – nie ma wtedy potrzeby używania jogurtu 🙂