Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Tak… Uwielbiam pieczoną paprykę! Tym razem papryka w wersji z mięsem drobiowym i ryżem. Papryki można przygotować dzień wcześniej, faszerowane trzymać w lodówce, a przed podaniem wystarczy je jedynie upiec. Szybki sposób na obiad po powrocie z pracy 🙂


Składniki (2 porcje):

  • papryka czerwona –  4 średnie,
  • ryż brązowy – 1 woreczek (100 g),
  • mięso drobiowe (np. z piersi indyka) – 200 g,
  • olej roślinny do smażenia – 2 łyżki,
  • cebula – 1 średnia,
  • do smaku: sól, pieprz, oregano, natka pietruszki.

Do podania SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny gęsty (kilka łyżek), czosnek (1 ząbek), sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę obrać i posiekać. Mięso umyć, oczyścić z błonek i zmielić.
  3. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż i wymieszać.
  4. Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać 1/2 szklanki wody, by papryki nie wyschły.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 30 minut.
  6. Można podawać z sosem jogurtowym (wszystkie składniki sosu połączyć).

Papryki można także przygotować wcześniej – wystarczy papryki nafaszerować masą ryżowo-mięsną, przykryć i wstawić do lodówki (nawet na noc). Później wystarczy je jedynie upiec i zjeść ze smakiem 🙂

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.