Makaron z sosem pomidorowym i oliwkami

Lekki i szybki makaron, smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w pudełku do pracy.


Składniki (1 porcja):

  • makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (70 g),
  • pomidory z puszki lub świeże – 1 szklanka (200 g),
  • oliwki czarne – ok. 10 sztuk,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • świeża bazylia – garść,
  • do smaku – sól i pieprz.

Czas przygotowania: do 20 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Na patelnię wyłożyć lekko przesiekane pomidory i podgrzać.
  3. Dodać czosnek drobno posiekany i oliwki przekrojone na pół.
  4. Doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie odrobiną cukru.
  5. Dodać świeże liście bazylii.
  6. Wymieszać wszystko z ugotowanym makaronem i polać łyżką oliwy.

Opcjonalnie posypać łyżką startego żółtego sera.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.