Makaron spaghetti z pomidorkami, oliwkami i czosnkiem

Makaron ten należy do moich awaryjnych dań – gdy mocno się spieszę lub gdy lodówka świeci pustką. Staram się, aby zawsze mieć w domu pomidory, czosnek czy oliwki, dzięki którym może powstać to błyskawiczne i bardzo smaczne danie. Poprzez ilość dodanej papryczki chili możecie decydować czy danie ma być łagodne, czy jednak rrrrozgrzewające! 🙂


Składniki (1 porcja):

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty – 75 g przed ugotowaniem (1,5 porcji),
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
  • czosnek – 2 większe ząbki,
  • papryczka chili – kawałek, do smaku,
  • oliwki czarne – ok. 5-6 sztuk,
  • oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
  • liście świeżej bazyli – garść,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie – łyżka tartego żółtego sera do posypania.

Czas przygotowania: do 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron al dente, oddcedzić, nie przepłukiwać.
  2. Pomidoki umyć i przekroić na pół, czosnek obrać, pokroić wraz z oliwkami i papryczką w plasterki, bazylię posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, papryczę i oliwki, podsmażyć około 2 minuty, dodać pomidorki i smażyć kolejne 2-3 minuty.
  4. Do warzyw dodać odsączony makaron, wymieszać wszystko z dodatkiem świeżych liści bazylii, odrobiny soli i pieprzu. Ewentualnie dodać nieco wody, jeśli makaron przystaje.
  5. Danie można wzbogacić o łyżkę tartego sera.

Gotowe!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.