Makaron spaghetti z pomidorkami, oliwkami i czosnkiem
Makaron ten należy do moich awaryjnych dań – gdy mocno się spieszę lub gdy lodówka świeci pustką. Staram się, aby zawsze mieć w domu pomidory, czosnek czy oliwki, dzięki którym może powstać to błyskawiczne i bardzo smaczne danie. Poprzez ilość dodanej papryczki chili możecie decydować czy danie ma być łagodne, czy jednak rrrrozgrzewające! 🙂
Składniki (1 porcja):
- makaron spaghetti pełnoziarnisty – 75 g przed ugotowaniem (1,5 porcji),
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
- czosnek – 2 większe ząbki,
- papryczka chili – kawałek, do smaku,
- oliwki czarne – ok. 5-6 sztuk,
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
- liście świeżej bazyli – garść,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie – łyżka tartego żółtego sera do posypania.
Czas przygotowania: do 20 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron al dente, oddcedzić, nie przepłukiwać.
- Pomidoki umyć i przekroić na pół, czosnek obrać, pokroić wraz z oliwkami i papryczką w plasterki, bazylię posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, papryczę i oliwki, podsmażyć około 2 minuty, dodać pomidorki i smażyć kolejne 2-3 minuty.
- Do warzyw dodać odsączony makaron, wymieszać wszystko z dodatkiem świeżych liści bazylii, odrobiny soli i pieprzu. Ewentualnie dodać nieco wody, jeśli makaron przystaje.
- Danie można wzbogacić o łyżkę tartego sera.
Gotowe!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!