Makaron gryczany w czerwonym sosie z soczewicą
Szybkie i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. Bezmięsny pełnowartościowy obiad na szybko, który na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.
Składniki (4 porcje):
- makaron gryczany – ok. 3 szklanki przed ugotowaniem (250 g),
- soczewica czerwona – niecała szklanka (ok. 160 g)
- papryka czerwona – 1 mniejsza,
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- koncentrat pomidorowy – 2 czubate łyżki,
- olej roślinny tłoczony na zimno (u mnie oliwa z oliwek) – 4 łyżki,
- pomidor koktajlowy – ok. 10 sztuk,
- przyprawy: bazylia świeża (kilka listków) i suszona (ok. 1 łyżeczka), oregano (ok. 1/2 łyżeczki), szczypta soli i pieprzu, słodka i ostra papryka do smaku, w zależności od tego jaką ostrość dań lubimy.
- Opcjonalnie nasiona słonecznika do posypania.
Czas przygotowania: do 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, pilnując aby go nie rozgotować.
- W garnku zagrzać 2 szklanki wody.
- Soczewicę przepłukać na sicie, umytą i osuszoną paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do wody razem z przyprawami i gotować ok. 15 minut.
- W tym czasie czosnek i zieleninę drobno posiekać, pomidorki umyć i przekroić na pół.
- Gdy soczewica będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy, oliwę i czosnek, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
- Makaron wymieszać z sosem, dodać pokrojone pomidorki.
- W talerzu obficie posypać zieleniną (zamiast bazylii można wykorzystać natkę pietruszki lub szczypiorek), można posypać nasionami słonecznika.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!