Makaron gryczany w czerwonym sosie z soczewicą

Szybkie i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. Bezmięsny pełnowartościowy obiad na szybko, który na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Składniki (4 porcje):

  • makaron gryczany – ok. 3 szklanki przed ugotowaniem (250 g),
  • soczewica czerwona – niecała szklanka (ok. 160 g)
  • papryka czerwona – 1 mniejsza,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • koncentrat pomidorowy – 2 czubate łyżki,
  • olej roślinny tłoczony na zimno (u mnie oliwa z oliwek) – 4 łyżki,
  • pomidor koktajlowy – ok. 10 sztuk,
  • przyprawy: bazylia świeża (kilka listków) i suszona (ok. 1 łyżeczka), oregano (ok. 1/2 łyżeczki), szczypta soli i pieprzu, słodka i ostra papryka do smaku, w zależności od tego jaką ostrość dań lubimy.
  • Opcjonalnie nasiona słonecznika do posypania.

Czas przygotowania: do 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, pilnując aby go nie rozgotować.
  2. W garnku zagrzać 2 szklanki wody.
  3. Soczewicę przepłukać na sicie, umytą i osuszoną paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do wody razem z przyprawami i gotować ok. 15 minut.
  4. W tym czasie czosnek i zieleninę drobno posiekać, pomidorki umyć i przekroić na pół.
  5. Gdy soczewica będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy, oliwę i czosnek, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
  6. Makaron wymieszać z sosem, dodać pokrojone pomidorki.
  7. W talerzu obficie posypać zieleniną (zamiast bazylii można wykorzystać natkę pietruszki lub szczypiorek), można posypać nasionami słonecznika.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.