Mimo, że mamy już końcówkę lata i czuć w powietrzu jesień, temperatura w ciągu dnia jest nadal wysoka, warto zjeść więc coś lekkiego i orzeźwiającego. Z pomocą przychodzi lekka sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, miętowym dressingiem i karmelizowanymi orzechami włoskimi… A na wierzchu delikatna i kremowa burrata. Czyż nie brzmi to wspaniale? Gwarantuję, że tak też smakuje!
Bierzcie się więc do roboty! Do przygotowania wystarczy jedynie kilka składników.
Składniki na 2 porcje:
- ulubiona sałata (np. rukola) czy gotowy mix sałat – 2 większe garście (ok 100 g),
- 1 duża lub 2 mniejsze brzoskwinie,
- 1/2 średniej czerwonej cebulki,
- garstka orzechów włoskich (ok 25 g),
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego (ewent. miód),
- świeżo zmielony pieprz.
Na dressing: 2 gałązki świeżej mięty, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka syropu lub miodu, do smaku szczypta soli i pieprzu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przygotuj dressing – wszystkie składniki umieść w naczyniu i zblenduj na gładki sos. Oliwę lepiej dolewać stopniowo na sam koniec, dzięki temu powstanie emulsja. Jeśli sos jest za gęsty możesz dodać odrobinę wody.
- Brzoskwinie umyć, pokroić w ósemki. Grillować na rozgrzanej patelni z obu stron, aż zmiękną i powstaną złote paski.
- Orzechy posiekać, wrzucić na suchą patelnię, podprażyć na złoto, na koniec wyłączyć źródło ciepła i dodać syrop (1-2 łyżki), mieszać, aż syrop pokryje orzechy.
- Ulubioną sałatę umyć i osuszyć, włożyć do talerzy. Dodać posiekaną czerwoną cebulkę, wyłożyć grillowane brzoskwinie, dodać porwany w palcach ser, obsypać orzechami i skropić sosem. Ser obsypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!