Mimo, że mamy już końcówkę lata i czuć w powietrzu jesień, temperatura w ciągu dnia jest nadal wysoka, warto zjeść więc coś lekkiego i orzeźwiającego. Z pomocą przychodzi lekka sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, miętowym dressingiem i karmelizowanymi orzechami włoskimi… A na wierzchu delikatna i kremowa burrata. Czyż nie brzmi to wspaniale? Gwarantuję, że tak też smakuje! 

Bierzcie się więc do roboty! Do przygotowania wystarczy jedynie kilka składników.

Składniki na 2 porcje:

  • ulubiona sałata (np. rukola) czy gotowy mix sałat – 2 większe garście (ok 100 g),
  • 1 duża lub 2 mniejsze brzoskwinie,
  • 1/2 średniej czerwonej cebulki,
  • garstka orzechów włoskich (ok 25 g),
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego (ewent. miód),
  • świeżo zmielony pieprz.

Na dressing: 2 gałązki świeżej mięty, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka syropu lub miodu, do smaku szczypta soli i pieprzu.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przygotuj dressing – wszystkie składniki umieść w naczyniu i zblenduj na gładki sos. Oliwę lepiej dolewać stopniowo na sam koniec, dzięki temu powstanie emulsja. Jeśli sos jest za gęsty możesz dodać odrobinę wody.
  2. Brzoskwinie umyć, pokroić w ósemki. Grillować na rozgrzanej patelni z obu stron, aż zmiękną i powstaną złote paski.
  3. Orzechy posiekać, wrzucić na suchą patelnię, podprażyć na złoto, na koniec wyłączyć źródło ciepła i dodać syrop (1-2 łyżki), mieszać, aż syrop pokryje orzechy.
  4. Ulubioną sałatę umyć i osuszyć, włożyć do talerzy. Dodać posiekaną czerwoną cebulkę, wyłożyć grillowane brzoskwinie, dodać porwany w palcach ser, obsypać orzechami i skropić sosem. Ser obsypać świeżo zmielonym pieprzem.

 

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.