Lekki makaron z warzywami i kurczakiem

Lekki i szybki do zrobienia makaron z kurczakiem i warzywami. Smaczny zarówno na zimno, jak i na ciepło.


Składniki (2 porcje):

  • filet z piersi kurczaka (lub indyka) – 150 g – 1 średni,
  • makaron pełnoziarnisty – 70 g -2 szklanki
  • cukinia – 1/2 mniejszej,
  • pieczarki – 6 sztuk,
  • papryka – 1/2 średniej,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • przecier pomidorowy – 1/2 szklanki,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • do smaku – sól, pieprz, zioła (np. bazylia).

Czas przygotowania: 25 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. W tym czasie kurczaka oczyścić z błonek, umyć, pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami.
  3. Wszystkie warzywa umyć. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać kurczaka. Gdy kurczak będzie lekko podsmażony dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć. Zalać wszystko przecierem pomidorowym, doprawić do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (w moim przypadku bazylia).
  5. Kurczaka z warzywami w pomidorowym sosie wyłożyć na makaron.

Gotowe!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.