Leczo z cukinią
Szybkie danie jednogarnkowe, bez bałaganu w kuchni, bez zmywania, bez wysiłku. Smacznie i zdrowo. Leczo można podawać z pieczywem, smaczne jest także z kaszą. Idealne zarówno na obiad jak i kolację. W bardziej „dietetycznej” wersji kiełbaskę można zastąpić filetem drobiowym.
Składniki (2 porcje):
- papryka – 1 średnia,
- cukinia – 2 mniejsze,
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1 ząbek,
- dobrej jakości kiełbasa – 150 g,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- pomidory świeże lub krojone w puszce – 2 średnie,
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka,
- sól, pieprz, ulubione zioła – do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Kiełbaskę pokroić w kostkę lub plasterki.
- W garnku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać pokrojoną kiełbaskę i lekko zarumienić.
- Dodać pokrojoną paprykę i cukinię, podsmażyć chwilę.
- Dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą (opcjonalnie) papryką i ulubionymi ziołami (u mnie majeranek).
- Gotować do miękkości warzyw.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!