Kurczak z mango i ananasem na ryżu
Przepyszny soczysty kurczak smażony z mango i ananasem, idealnie pasuje do ugotowanego ryżu, przywodzi smak lata w ten zimny dzień!
Przepis podkradziony ze strony aronia-wiemcojem 🙂
Składniki (4 porcje):
- filet z piersi kurczaka – 1 1/2 średniego (ok. 300 g),
- ryż brązowy – 2 woreczki (200 g),
- mango – 1 średnie,
- ananas świeży – 1/2 średniego,
- papryka – 1 średnia,
- marchew – 1 duża,
- oliwa z oliwek – 4 łyżki,
- imbir – kawałek korzenia,
- papryka chili – do smaku,
- czosnek – 2 ząbki,
- mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka,
- do smaku: curry (ok. 1 łyżeczka), sól i pieprz.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski i zamarynować (rozgniecione ząbki czosnku, curry, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy) i odstawić na pół godziny do lodówki.
- W tym czasie przygotować warzywa. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Papryczkę chili i imbir drobno posiekać (ilość do smaku). Marchew obrać ze skórki, umyć i pokroić w półplastry. Mango przekroić na pół, zdjąć skórkę, miąższ nakroić w kratkę aż do pestki, oddzielić od pestki łyżką (powinna powstać kostka). Ananasa pozbawić korony, przekroić wzdłuż na pół, później wzdłuż na ósemki, oddzielić nożem skórkę i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać pozostały olej i podsmażyć chwilę marchew, dodać kurczaka i podsmażyć, aż się zarumieni. Dodać paprykę, chili i imbir, po chwili owoce.
- Podlać wszystko odrobiną zimnej wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, aż powstanie „glazura”.
- Podawać z ugotowanym ryżem i ulubioną sałatką, np. rukola z oliwą.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!