Kurczak z mango i ananasem na ryżu

Przepyszny soczysty kurczak smażony z mango i ananasem, idealnie pasuje do ugotowanego ryżu, przywodzi smak lata w ten zimny dzień!  

Przepis podkradziony ze strony aronia-wiemcojem 🙂


Składniki (4 porcje):

  • filet z piersi kurczaka – 1 1/2 średniego (ok. 300 g),
  • ryż brązowy – 2 woreczki (200 g),
  • mango – 1 średnie,
  • ananas świeży – 1/2 średniego,
  • papryka – 1 średnia,
  • marchew – 1 duża,
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki,
  • imbir – kawałek korzenia,
  • papryka chili – do smaku,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka,
  • do smaku: curry (ok. 1 łyżeczka), sól i pieprz.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski i zamarynować (rozgniecione ząbki czosnku, curry, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy) i odstawić na pół godziny do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować warzywa. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Papryczkę chili i imbir drobno posiekać (ilość do smaku). Marchew obrać ze skórki, umyć i pokroić w półplastry. Mango przekroić na pół, zdjąć skórkę, miąższ nakroić w kratkę aż do pestki, oddzielić od pestki łyżką (powinna powstać kostka). Ananasa pozbawić korony, przekroić wzdłuż na pół, później wzdłuż na ósemki, oddzielić nożem skórkę i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać pozostały olej i podsmażyć chwilę marchew, dodać kurczaka i podsmażyć, aż się zarumieni. Dodać paprykę, chili i imbir, po chwili owoce.
  4. Podlać wszystko odrobiną zimnej wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, aż powstanie „glazura”.
  5. Podawać z ugotowanym ryżem i ulubioną sałatką, np. rukola z oliwą.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.