Kurczak z cukinią w sosie pomidorowym na kaszy jaglanej
Lekkie, letnie i szybkie danie z wykorzystaniem cukinii i letnich pomidorów.
Składniki (4 porcje):
- piersi z kurczaka/indyka – 2 średnie (ok. 400 g),
- kasza jaglana – ok. 1 1/4 szklanki przed ugotowaniem (200 g),
- cukinia – 1 średnia (ok. 500 g),
- pomidory świeże (3-4 większe) lub krojone z puszki (2 opakowania),
- papryka czerwona – 1 średnia,
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- do smaku: tymianek (2 łyżeczki), papryka ostra (1/3 łyżeczki), ocet balsamiczny (1 łyżka), sól i pieprz.
Czas przygotowania: od 15-20 minut + 30 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, każdy filet przekroić na pół, zamarynować w occie balsamicznym, szczypcie soli, ostrej papryki i ziołach (ok. 1 łyżeczka), odstawić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać dość drobno. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Jeśli używasz świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- W głębokiej patelni zagrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, po chwili dodać paprykę i tymianek (1 łyżeczka) i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory, szczyptę soli, cukru i pieprzu, odrobinę ostrej papryki do smaku i gotować, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
- W tym czasie cukinię umyć, jeśli potrzebujesz – obrać ze skórki (ja zostawiłam), pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać do sosu pomidorowego i wymieszać.
- Cukinię w sosie przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kawałki kurczaka, posypać ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec przez około 30 minut (aż mięso będzie gotowe).
- Mięso podawać na pieczonych warzywach z ugotowaną kaszą jaglaną (pamiętajcie, aby najpierw dokładnie ją przepłukać pod bieżącą wodą).
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!