Komosa ryżowa na mleku z truskawkami

Ceny warzyw poszły w górę, owoce cytrusowe już się znudziły… Jak dobrze, że moja zamrażarka skrywa letnie skarby – truskawki, maliny, wiśnie, jagody. 

Do tego warzywa z własnego ogródka, po które teraz bardzo chętnie sięgnę! Zachęcam do tego, aby latem kupić większą ilość ulubionych warzyw czy owoców, odpowiednio je przygotować i zamrozić, dzięki czemu nawet zimą mamy dostęp do wszystkich letnich smaków. Dziś mam dla Was propozycję z wykorzystaniem mrożonych truskawek – przepyszna komosianka na mleku z czerwonym musem.  


Składniki (1 porcja):

  • komosa ryżowa – 4 łyżki (ok. 60 g),
  • mleko spożywcze 2 % tł – szklanka*,
  • truskawki, mogą być mrożone – ok. 1/2 szklanki,
  • migdały – siekane lub płatki – 1 łyżeczka,
  • orzechy włoskie – 3 sztuki.

Czas przygotowania: do 25 minut.

* można także wykorzystać napój roślinny – np. ryżowy, kokosowy.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę przepłukać, przełożyć do garnka i chwilę uprażyć, cały czas mieszając. Zalać mlekiem i gotować do miękkości (ok. 15 minut), na koniec można zostawić pod przykryciem, aby komosa wchłonęła resztę płynu.
  2. W tym czasie przygotować truskawki – część owoców przekroić na pół, część rozgnieść widelcem lub zmiksować na mus.
  3. Gotową komosę przekładamy do miseczki, polewamy musem truskawkowym, układamy owoce, posypujemy orzechami.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.