Kolorowa sałatka z cieciorką

Szybka kolorowa sałatka z wykorzystaniem cieciorki. Duża ilość dodanej natki pietruszki oraz soku z cytryny powoduje, że danie jest orzeźwiające i świetnie nadaje się na cieplejsze dni.

Do przyrządzenia sałatki można także wykorzystać suche nasiona ciecierzycy – należy je wcześniej zalać wodą, odstawić na noc, następnego dnia ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Warto także przyrządzić większą ilość strączków, podzielić je na porcje i zamrozić, dzięki czemu oszczędzimy dużo czasu przy następnym razie.
Ja jednak żyję ostatnio w ciągłym “niedoczasie” stąd pojawiła się u mnie cieciorka konserwowa 🙂


Składniki (1 porcja):

  • cieciorka konserwowa – 120 g (ok. 6 łyżek),
  • rzodkiewka – 4-5 sztuk,
  • papryka – 1/3 średniej,
  • oliwki czarne – 7-8 sztuk,
  • pomidorki koktajlowe – ok. 5-6 sztuk,
  • cebula biała lub czerwona – 1/4 mniejszej,
  • natka pietruszki – słuszna garść,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: do 15 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Cieciorkę odsączyć z zalewy.
  2. Paprykę, pomidorki, natkę i rzodkiewkę umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki w zależności od wielkości przekroić na pół lub ćwiartki, rzodkiewki  i oliwki pokroić w plastry, natkę drobno posiekać.
  3. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki wymieszać z dodatkiem oliwy, szczypty soli i pieprzu, obficie skropić sokiem z cytryny.
  5. Można podawać z pieczywem, ale sama w sobie smakuje wyśmienicie i jest sycąca!

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.