Kasza pęczak z pieczonymi burakami

Lekka sałatka, smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie nadaje się do zebrania ze sobą w pudełku do pracy czy szkoły. Powstała z resztek obiadu – niedojedzonych buraczków i pozostałej kaszy. Ekonomia przede wszystkim 🙂


Składniki (1 porcja):

  • kasza jęczmienna pęczak – 4 łyżki przed ugotowaniem (60 g),
  • burak świeży – 1 średni (ok. 200 g),
  • olej roślinny tłoczony na zimno – 1 łyżka,
  • pestki dyni – 1 łyżka,
  • koperek – 1 łyżka,
  • szczypiorek – 1 łyżeczka,
  • pomarańcza – niewielki kawałek,
  • do smaku – sól i pieprz czarny.

Czas przygotowania: do 60 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od buraków, gdyż ich przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Warzywa umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki, np. ósemki. Buraki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st C do miękkości (ok. 40-60 minut w zależności od wielkości buraków). Buraczki można także ugotować (bez obierania ze skórki).
  2. W tym czasie ugotować kaszę w stosunku 1 : 2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Do garnka wlać wodę (na 1 porcję wystarczy 1/2 szklanki), kaszę opłukać i dodać do wrzącej wody. Gotować do miękkości, na koniec zostawić pod przykryciem aby kasza wchłonęła resztę płynu.
  3. Zieleninę drobno pokroić. Z pomarańczy wycisnąć sok do szklanki, wymieszać z dodatkiem oleju oraz soli i pieprzu.
  4. Gdy buraki będą miękkie wyjąć je z piekarnika, lekko ostudzone można pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem pomarańczowym i oprószyć pestkami dyni. Można podawać na zimno jak i na ciepło.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.