Kacze piersi z sosem pomarańczowym
W tym roku nie udało mi się zdobyć gęsi… Ale jest chociaż kaczka! Dziś proponuję soczyste kacze piersi w niesamowitym pomarańczowym sosie, który pasuje nie tylko do kaczki. Szybki do wykonania i efektowny, zrobi furorę na rodzinnym obiedzie, gwarantuję!
Składniki (2 porcje):
- 1 pierś kacza razem ze skórą – ok. 200 g,
- pomarańcze – 2 mniejsze lub 1 duża – 200 g,
- sól, grubo mielony pieprz.
Czas przygotowania: około 40 minut
Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórkę naciąć na krzyż, uważając aby nie naciąć mięsa, jedynie skórę.
- Na suchej zimnej patelni ułożyć kacze piersi skórką do dołu, zwiększyć ogień na maksimum i smażyć przez około 7-8 minut (dzięki temu lepiej wytopi się tłuszcz), po czym odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 3-4 minuty. Wytopionego tłuszczu nie wylewamy!
- Piersi kaczki natrzeć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 90 st C piekarnika na około 25 minut.
- W tym czasie przygotować sos. Pomarańcze dokładnie umyć, skórkę wyszorować. Z jednej pomarańczy (lub jednej połówki – zależnie od wielkości) przygotować filety – owoc obrać i wyciąć cząstki bez białej skórki. Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Skórkę pomarańczy podsmażyć na wytopionym kaczym tłuszczu (u mnie wytopiło się go bardzo dużo, zmniejszyłam ilość do 2 łyżek), dodać filety i sok, gotować, aż sos się zredukuje. Doprawić świeżym grubo zmielonym pieprzem.
- Kacze piersi wyjąć z piekarnika i dać im chwilę odpocząć. Pokroić na plastry. Kaczka powinna być lekko różowa, jeżeli jest nadal krwista, można ją wstawić na chwilę do piekarnika.
- Plastry kaczki podawać na sosie. Idealnie komponuje się z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami. Nie zapomnij o warzywach!
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!