Jajka w pomidorach na ostro (szakszuka)

Rozgrzewające śniadanie na ostro.. Szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i sycące. Ostrość potrawy regulujemy poprzez dodanie odpowiedniej ilości papryczki chili. Moje było bardzo gorące! Uff!


Składniki (1 porcja):

  • jajka – 2 średnie,
  • pomidory – 2 średnie,
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka,
  • masło – 1 płaska łyżeczka,
  • czosnek – mały ząbek,
  • papryczka chili – do smaku (można użyć sproszkowanej),
  • bazylia – kilka listków
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 10-15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Rozdrobniony czosnek i papryczkę podsmażyć chwilę na maśle.
  3. Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć.
  4. Łyżką zrobić wgłębienia w pomidorach, w które wbić jajka, posypać bazylią.
  5. Dusić pod przykryciem do pożądanej konsystencji jajka.
  6. Podawać z pieczywem.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.